Kas ir labas kvalitātes vīns?
Labi vīni, slikti vīni... vai tas viss nav subjektīvi?
Nu jā un nē.
Iepazīstoties ar jauniem cilvēkiem vai esot pirmajā randiņā, mēs vienmēr vēlamies saprast, kas otram patīk un kas nepatīk. Tā ir ierasta lieta, un tā ir mūsu dabā. Tomēr neatkarīgi no uzņēmuma vai situācijas mēs parasti noslēdzam tēmu ar klasiku: “mums patīk tas, kas mums patīk”.
Kā sociālas personas mēs esam iemācījušies, ka mūsu gaume padara mūs atšķirīgus un unikālus. Tāpēc mēs to vienmēr izsakām subjektīvā izteiksmē, tas ir, no mūsu pašu perspektīvas: "man patīk šis", "man tas nepatīk". No turienes mēs sākam novērtēt cilvēkus, vai viņiem ir laba vai slikta gaume.
Tomēr ir vēl kaut kas, kas jāņem vērā ārpus kategorijām "labs" un "slikts": kvalitātes ideja. Un, lai gan garša var būt subjektīva, kvalitātes standartus var identificēt, saprast un saprātīgi izskaidrot.
Dažreiz mēs dzirdam cilvēkus sakām: “Man nav priekšroka, man patīk viss”. Bet pat situācijās, kad kādam ar plašu garšu ir jāizvēlas starp 2 dažādām iespējām (piemēram, 2 vīnu veidi), ir iemesls, kāpēc viņa izvēle sakrīt ar tiem, kam ir priekšroka.
Iemesls? Vienkārši sakot: kvalitāte.
Tagad pievērsīsimies galvenajiem elementiem, kas ietekmē vīna kvalitāti.
5 labas kvalitātes rādītāji vīnā
Ielejot vīnu glāzē, pievērsiet uzmanību šiem rādītājiem, pirms ķeraties pie degustācijas pieredzes. Tas palīdzēs jums saprast vīna kvalitātes līmeni, ko grasāties patērēt.
Krāsa
Katram vīna veidam ir noteikta krāsa, kas atbilst tā īpašībām. Krāsu tonalitāte var atšķirties atkarībā no vīnogu šķirnes, klimata un tiešas saules gaismas iedarbības.
Novecošana arī veicina vīna krāsas maiņu laika gaitā. Piemēram, jauns baltvīns lepojas ar mazāk intensīvu dzelteno toni nekā bagātāks, dzīvīgāks dzeltenais novecojušais.
Aromāts
Augstas kvalitātes vīniem piemīt intensīvi primārie aromāti, tas ir, vīnogu šķirnei un vīnogulājam piederošas ziedu un augļu notis, kā arī minerālas tekstūras.
No otras puses, koka smarža un garša ir slikti vīna kvalitātes rādītāji. Koka aromātam ir jālīdzsvaro primārie aromāti, pievienojot garšas un intensitātes nianses, nevis tās slēpjot.
Noguldījumi
Novecošanas un saglabāšanas pierādījums, vīna nogulsnes ir labas kvalitātes pazīme. Lai gan varētu domāt pretējo, šīs nogulsnes ir tikai rauga atlikums, kas paliek traukā vai pudeles apakšā pēc fermentācijas procesa pabeigšanas.
Lai gan tas ir kvalitātes apliecinājums, pēc vīna ieliešanas glāzē var būt nepatīkami atrast nogulsnes, tāpēc dekantēšana parasti ir ieteicama vīna degustācijas prakse.
Līdzsvars, sarežģītība un dziļums
Vīns, kas savās garšās un aromātos saskan ar harmoniju, noteikti ir kvalitatīvs.
Varbūt visloģiskākais, bet arī visgrūtāk sasniedzamais mērķis, līdzsvars vīnā ir būtisks, lai uztvertu visas tā garšas un aromātiskās sarežģītības. Harmonijas sajūta mutē ir labas kvalitātes sinonīms un nosacījums vēlmei izdzert vēl vienu glāzi.
Tas pats notiek ar dziļumu un sarežģītību, atklājot dažādus garšu slāņus, kas vīnam piešķir jaunas nianses. Piemēram, pēc pirmās vīna virpošanas, saskaroties ar gaisu, tiek atbrīvoti daudzi aromāti, ļaujot garšām attīstīties, vienlaikus uzlabojot degustācijas pieredzi.
Apdare un pēcgarša
Kad vīna aromāti un garšas saglabājas mutē pēc pirmā malka, mēs varam teikt, ka šim vīnam ir noturīgs vai garš nogarojums. Tādā ziņā, jo ilgāka noturība, jo augstāka būs vīna kvalitāte.
Augstas kvalitātes vīniem pēc noklusējuma ir ilgāka apdare. Primārie aromāti un garšas kādu laiku saglabājas, dodot vietu sekundārajiem aromātiem, kas bagātina kopējo vīna buķeti.
3 faktori, kas ietekmē vīna kvalitāti
Aplūkojot galvenos vīna kvalitāti ietekmējošos rādītājus degustācijas pieredzē, īsumā parunāsim par trim faktoriem, kuriem ir svarīga loma šādas kvalitātes noteikšanā:
Vide, klimats un terroir
Klimats un laikapstākļi ir būtiski faktori vīnogu augšanas procesā, kas ietekmē tās gatavību, sulīgumu un skābumu. Piemēram, vīnogās, kas audzētas siltākā klimatā, būs vairāk cukura un tanīna satura nekā vīnogām, kas audzētas vēsākā klimatā, ar augstāku skābumu, bet zemāku tanīni.
Zemes ģeoloģijai un augsnes veidam arī ir liela nozīme vīnogu kvalitātes noteikšanā. Piemēram, akmeņainās šīfera augsnes Priorat reģionā Katalonijā ražos vairāk spirtu saturošu, pilnvērtīgu vīnu nekā māla augsnēs piekrastes reģionos, piemēram, Alella vai Empordà.
Ražas novākšanas un audzēšanas metodes
Papildus videi, ražas novākšanas un ražošanas metodes ir citi svarīgi faktori, kas jāņem vērā, apsverot vīna kvalitāti.
Lai gan mehanizētā ražas novākšana var būt ātrāka un efektīvāka, tā nevar nodrošināt, ka tiek atlasītas tikai labākās vīnogas, kā tas notiek ar rokām. Ražas novākšanas sezonai ir arī izšķiroša nozīme vīnogu kvalitātē, veicinot tās nogatavošanās posmu, kā arī nosakot vīna ražu.
Turklāt ilgtspējīgas ražošanas metodes, piemēram, bioloģiskā un biodinamiskā lauksaimniecība, ir būtiskas, lai samazinātu pesticīdu un ķīmiskā mēslojuma ietekmi uz vīnogām augšanas sezonā.
Vinifikācija un novecošanas process
Vinifikācijas process arī tieši ietekmēs iegūtā vīna sarežģītību, kas var lepoties ar tā garšas savienojumiem un aromātiem atkarībā no pievienotajiem raugiem, fermentācijas veida un tā temperatūras.
Vēl jo vairāk, tas, vai vīns noteiktu laiku ir nostāvējis novecojošā traukā, ir svarīgs faktors tā galīgās garšas veidošanā. Piemēram, vīni, kas izturēti ozolkokā, varēs lepoties ar riekstu un dūmu aromātu, savukārt vīni, kas izturēti nerūsējošā tvertnēs vai betona traukos, attīstīs vairāk ziedu vai augļu aromātu.
Pēdējās domas
Tagad, kad zināt, kas nepieciešams, lai vīns patiešām būtu labs, ir pienācis laiks uzdot sev pēdējo jautājumu: vai tas ir tā vērts?
Galu galā tas ir atkarīgs no jums: ja uzskatāt, ka vīns ir tikai vēl viens dzēriens, ar kuru sazināties, tā kvalitāte var nebūt noteicošais faktors, pērkot vīnu. Tomēr, ja novērtējat sarežģītību un darbu, kas slēpjas aiz katras pudeles, labas kvalitātes vīns noteikti ir tā vērts.
Mūsu Raïm e-veikalā mēs specializējamies augstas kvalitātes vīnos no Katalonijas, satriecoša Vidusjūras reģiona Spānijas ziemeļaustrumos. Vīni no mazām ģimenes vīna darītavām ar gadu desmitiem ilgu pieredzi vīna darīšanas mākslā.
Iegādājieties Katalāņu vīnus jau šodien un atklājiet Vidusjūras garšu tās vislabākajā veidā.
Rakstiskā satura autors Raïm.lv © VISAS TIESĪBAS AIZSARGĀTAS.