Pāriet uz galveno saturu
  • LV
  • EN
Raim Catalan Wines
  • Home
  • Par mums
    • Katalonijas Garša
    • Vīna Reģioni & Vīnogu Šķirnes
  • Veikals
  • Blogs
  • Piegāde
  • Kontakti

Prosecco, Champagne vai Cava?

7. oktobris, 2024 pl. 10:00, Nav komentāru

stacked bottles of cava aging on the lees

© Foto: urifoto.lv

Domājot par dzirkstošajiem vīniem, Champagne (mēs to pazīstam kā šampanieti) un Prosecco ir zināmākie nosaukumi, ko, visticamāk, atpazīst ikviens vīna entuziasts.

Abi iepriekš minētie noteikti ir iepriecinājuši ne vienu vien šo brīnišķīgo burbuļu cienītāju, tomēr šis ir īstais brīdis atgādināt par kādu trešo dzirkstošā vīna veidu, kas pagaidām nesaņem tādu pašu pelnītu atzinību kā pirmie divi. Un tā ir Cava.

Lai gan nosaukums Cava daļai cilvēku varētu šķist jauns, patiesībā šis dzirkstošā vīna veids ir trešais lielākais zīmols līdzās itāļu Prosecco un augstas kvalitātes Champagne jeb šampanietim.

Kāda ir atšķirība starp minētajiem trim dzirkstošo vīnu zīmoliem? Vai tie visi ir vienlīdzīgi kvalitātes ziņā?

Lai atrastu atbildi, vispirms sapratīsim, kas ir Cava.


Kas ir dzirkstošais vīns Cava?

Dzirkstošais vīns Cava tiek ražots Ibērijas (Iberian) pussalā jau gandrīz divus gadsimtus, pieņemot vīna darītavas pagraba vēsturisko nosaukumu Cava, kurā vīns tiek glabāts līdz ideālai gatavības pakāpei.

Šī augstās kvalitātes dzirkstošā vīna ražošana ir datēta ar 19. gadsimta sākumu. 95% no kopējās produkcijas ir ražota Katalonijā. Dzirkstošā vīna Cava gatavošanas procesā tiek izmantota tāda pati ražošanas metode kā franču šampanietim, nodrošinot izcilu garšu.

Dzirkstošā vīna ražošanas metode, kas pazīstama kā tradicionālā metode vai champenoise, pamatā ir bāzes vīna otrā fermentācija jeb rūgšana tajā pudelē, kas nonāks pie patērētāja. Fermentācija dzirkstošajam vīnam Cava (un šampanietim) ir būtiska, lai izveidotu tā dzirkstošos burbuļus un atšķirīgo garšas buķeti.

Dzirkstošais vīns Cava pagrabos tiek uzglabāts vismaz deviņus mēnešus, kas ir obligātais izturēšanas periods un palīdz vīnam sasniegt optimālo tekstūru, krēmīgumu un aromātu, lai tas būtu gatavs lietošanai.

Tagad, kad mēs zinām, kas ir Cava, paskatīsimies, ar ko tas atšķiras no slavenā itāļu Prosecco.


two bottles of cava at sunset

Prosecco vai Cava

Kā iepriekš nokaidrojām, gan Cava, gan šampanietis tiek pakļauts otrajai fermentācijai pudelē. Savukārt, Prosecco izstrādē tiek ievērota charmat metode, kur bāzes vīns, lai izveidotu klasiskos burbuļus, tiek raudzēts lielās, nerūsējošās tērauda tvertnēs.

Minētā gatavināšanas metode balstīta uz vīna primārā aromāta ekstrakciju jeb izdalīšanu bez papildus nogatavināšanas, tādējādi iegūstot daudz saldāku un vieglāku dzirkstošo vīnu nekā Cava vai Champagne. 

Citiem vārdiem sakot, par galveno atšķirību starp Prosecco un Cava var uzskatīt saražotā vīna garšas bagātību, dziļumu un aromāta sarežģītību.

Tas nozīmē, ka, pateicoties fermentācijai pudelēs un nogatavināšanai uz nogulsnēm, dzirkstošā vīna Cava ražošanas procesā atklājas visdažādākās garšu un aromātu nianses, kā arī īpaša vīna struktūra un intensitāte.

Ražošanas īpatnību dēl Prosecco ir piemērots baudīšanai kā aperitīvs vai jaukšanai kokteiļos, Cava ir vairāk piemērots kopā ar bagātīgu maltīti, saderot ar plašu garšu buķeti un dažādu nacionālo virtuvju piedāvājumu.


a bottle of catalan cava and two wine glasses at sunset

Cava vai Champagne

Jau rakstījām iepriekš, ka gan šampanietim, gan dzirkstošajam vīnam Cava ir viena un tā pati tradicionālā ražošanas metode. Tomēr ir kāda būtiska nianse, kas šos divus dzirkstošo vīnu veidus atšķir vienu no otra. Un tas ir klimats, kurā aug dzērienu gatavošanā izmantotās vīnogas.

Šampaņas (Champagne) reģionā, kas atrodas Francijas ziemeļos, mēdz būt zemāka temperatūra, kas ietekmē vīnogu augšanas īpašības, ierobežojot to nogatavošanās apstākļus. Savukārt, Ibērijas pussalā dominē Vidusjūras klimats, kas ļauj vīnogām nogatavoties optimālā stadijā.

Skarbāka klimata ietekmē augušas ogas vairāk piemērotas vintage un sauso dzirkstošo vīnu ražošanā. Bet, pateicoties siltākai temperatūrai un vairāk saulainam laikam, Cava ražotāji var patērētājam piedāvāt daudzveidīgākus dzirkstošā vīna veidus.

Neskatoties uz to, ka dzirkstošā vīna Cava gatavošanā  pamatā tiek izmantota tradicionāla trīs vietējo vīnogu šķirņu jaukšana (kā to dara arī šampanieša gatavošanā), Cava ir plašāks atļauto papildus vīnogu šķirņu klāsts, ko var izmantot šī dzirkstošā dzēriena gatavošanā, vienlaikus radot dažādākas un bagātīgas garšas un ļaujot šo dzērienu baudīt kopā ar dažādu nacionalitāšu ēdieniem. 


two bottles of cava wine shining under the sunset light

Kāpēc Cava?

Ir daudz iemeslu, kas izskaidro, kāpēc Cava ir izcils dzirkstošais vīns, par ko būtu jāzina ikvienam vīna entuziastam.

Kopsavilkumā minēsim dažus svarīgākos aspektus, par ko runājām jau arī iepriekš.

1. Ražošana

Tradicionālā raudzēšanas metode kopā ar vīna nogatavināšanas periodu pudelē nodrošina dzirkstošā vīna Cava garšas un smaržas nianšu attīstību, kas ir būtiska, lai sasniegtu tā augsto kvalitāti.

2. Garša

Ar savu optimālo vīnogu nogatavošanās periodu Cava piedāvā papildu garšu daudzveidību. Pateicoties Brut Nature kategorijai, ražotāji piedāvā tādus sausos dzirkstošos vīnus ar izcilu raksturu un personību, kādus nevar piedāvāt Prosecco vai šampanieša ražotāji.

3. Daudzpusība

Papildus klasisko vīnogu šķirņu Macabeu, Xarel·lo un Parellada sajaukšanai, dzirkstošais vīns Cava tiek ražots arī no citām atļautām vīnogu šķirnēm, piemēram, Malvasia, Chardonnay, Garnatxa, Monastrell, Trepat vai Pinot Noir, piedāvājot plašākas garšu un stilu iespējas.

4. Pieejamība

Pateicoties ideālajam klimatam un ražas novākšanas iespējām, Cava vīndari var palielināt savas produkcijas apjomu, nezaudējot kvalitāti. Interesanti, ka pudeles šampanieša izmaksas tiešā veidā ietekmē reģiona klimata īpatnības, savukārt, Cava cena ir pieejamāka, jo vīnogas audzē plašākā teritorijā, tādējādi nodrošinot zemākas ražošanas izmaksas.


a bottle of cava sparkling wine at sunset

Nobeiguma vietā

Cava unikālā identitāte ir labi zināma starptautisko vīna ekspertu un entuziastu vidū.

Šis augstās kvalitātes dzirkstošais vīns, kam raksturīgs intensīvs aromāts, krēmīgums un  jutekliska garšas buķete, ir tā vērts, lai nobaudītu īpašos gadījumos, un palutinātu pat visprasīgākās garšas kārpiņas.

Daudzpusīgais un daudzveidīgais Cava ir lieliski piemērots kā elegants aperitīvs vai bagātīgas, garšīgas maltītes papildināšanai. Tie ir būtiski aspekti, kas padara to par izcilu dzirkstošo vīnu. 

Mūsu e-veikalā mēs specializējamies Cava dzirkstošo vīnu un klasisko vīnu no aizraujošā Vidusjūras reģiona Spānijas ziemeļaustrumos – Katalonijas –  pārdošanā. Tie ir vīni, kas ražoti gan no vietējām, gan starptautiski atzītām vīnogu šķirnēm no vietējiem vīna dārziem.

Iegādājieties augstas kvalitātes vīnus jau šodien un atklājiet Vidusjūras garšu tās vislabākajā veidā!


Rakstiskā satura autors Raim Catalan Wines © VISAS TIESĪBAS AIZSARGĀTAS.



Nav komentāru

Komentēt







Jaunākie ieraksti

  • Cava vīnogu šķirnes: tradīcija un sarežģītība dzirkstošajā vīnā
    9 jūn, 2025
  • Baltvīns. 5 Populārākie Mīti
    4 mar, 2025
  • Labākie veidi, kā mājās glabāt vīnu
    20 dec, 2024
  • Latvija ārzemnieku acīm: 10 lietas, kas padara šo vietu unikālu
    18 nov, 2024
  • Prosecco, Champagne vai Cava?
    7 okt, 2024
  • Iepazīsties! Viens no katalāņu vīna reģioniem: D.O. Empordà
    9 sep, 2024
  • Kas ir augstas kvalitātes vīns?
    1 aug, 2024

Padalies, kādas tēmas vēl tu vēlētos lastīt blogā!

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.

  • Vīnu Veidi & Termini
  • Piegāde
  • Privātuma Politika
  • Lietošanas Noteikumi
  • Kontakti

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKOS DZĒRIENUS IR AIZLIEGTS PĀRDOT, IEGĀDĀTIES UN NODOT NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM!
IR AIZLIEGTS PIEGĀDĀT (IZSNIEGT) ALKOHOLISKOS DZĒRIENUS NO PULKSTEN 22:00 LĪDZ 8:00!


A. Čaka iela 136 1C, Rīga LV-1012
+371 2024 66 77
[email protected]  
 
 
© 2023 | SIA Raim Gourmet | Visas tiesības aizsargātas.