No baltā līdz sarkanajam: kā izvēlēties vīnu katrai gaumei
© Raim Catalan Wines
Vīna pasaule ir ļoti daudzveidīga - no sarkanvīna dziļuma līdz baltvīna svaigumam, dzirkstošo vīnu burbuļiem un augļainā sārtvīna. Taču kā izvēlēties vīnu, kas vislabāk atbildīs Jūsu gaumei un situācijai?
Šis raksts palīdzēs saprast galvenās atšķirības starp sarkanajiem, baltajiem, dzirkstošajiem un sārtvīniem, sniedzot padomus, kā izvēlēties piemērotāko vīna veidu katrā situācijā. Uzzināsim, ar ko izceļas katrs vīna tips un kā atrast to, kas Jums sniegs vislielāko baudījumu.
Sarkanvīns vs baltvīns: kuru izvēlēties?
Sarkanvīnu gatavo no tumšajām vīnogām, fermentējot sulu kopā ar mizām, kas piešķir tam tumšu krāsu un tanīnus. Tanīni padara sarkanvīnu pilnmiesīgāku un piešķir tam bagātīgāku garšu ar ogu, garšvielu un ozolkoka niansēm (jo īpaši, ja vīns izturēts ozolkoka mucā).
Kad izvēlēties sarkanvīnu?
Ja maltītes centrā ir sarkanā gaļa, grilēti, sātīgi ēdieni vai sieri, pilnmiesīgs sarkanvīns būs lieliska izvēle. Tanīni un bagātīgais sarkanvīna ķermenis līdzsvaro trekno ēdienu garšas un “notīra” garšas kārpiņas pēc katra kumosa.Vēsākos rudens un ziemas vakaros glāze sarkanvīna sniedz patīkamu sildošu efektu.
Piemēram, piesātināts Bordo vai Katalonijas Priorat sarkanvīns lieliski garšos ar jebkura veida gaļas ēdienu vai zilajiem sieriem. Savukārt vieglākai maltītei var izvēlēties augļaināku, vieglāka stila sarkanvīnu - piemēram, Pinot Noir vai Garnatxa Negra no Katalonijas, kas labi saderēs ar dažādām uzkodām, pastu vai ne pārāk stipriem sieriem.
© Unsplash
Kad izvēlēties baltvīnu?
Baltvīnu parasti raudzē no gaišajām vīnogām bez ilgstošas saskares ar mizām, tāpēc tajā tanīnu ir ļoti maz. Baltvīns labi iederas situācijās, kad galdā tiek celti vieglāki ēdieni: zivis, jūras veltes, salāti vai uzkodas.
Karstā vasaras dienā vai pasniedzot aperitīvu maltītes sākumā, labi atdzesēts baltvīns būs īsts glābiņš - tas atsvaidzinās ar savu augļaino skābumu un vieglumu. Mūsdienās nav stingri noteikts, ka baltvīns der tikai pie zivīm un sarkanvīns pie gaļas - svarīgāk, lai vīna un ēdiena intensitāte ir līdzsvarā.
Ja ēdiens ir viegls un delikāts, drošāk izvēlēties baltvīnu, vai ļoti vieglu sarkanvīnu, bet sātīgai, garšvielām bagātai maltītei piemērotāks būs pilnmiesīgs sarkanvīns.
Pat rudenī un ziemā, kad dienas kļūst arvien vēsākas, mēs joprojām sniedzamies pēc baltvīniem, kas lieliski sader ar sātīgākiem un bagātīgākiem ēdieniem.
Pilnmiesīgas vietējās šķirnes, piemēram, Garnatxa Blanca (Baltā Grenache), piedāvā pietiekamu struktūru un siltumu, lai papildinātu sezonas bagātīgos ēdienus. Xarel·lo, vēl viena iecienīta katalāņu šķirne, ozolkoka nogatavināšanas procesā iegūst riekstainas nianses un lieliski papildina ceptu tītaru vai sāļo sēņu rizoto.
Savukārt Macabeu - pazīstama kā viena no Cava galvenajām vīnogu šķirnēm, kuros svaigi augļi līdzsvarojas ar pilnmiesīgāku struktūru. Tas lieliski sader ar garšaugiem, ceptu vistu un citiem putnu gaļas ēdieniem, atgādinot, ka piemērots baltvīns var būt tikpat silts un mājīgs ziemā kā sarkanvīns.
No mūsu piedāvājuma iesakām:
- Sentiments D.O.Q. Priorat - bagātīgs sarkanvīns, ideāls pie steika vai medījuma.
- Cap de Ruc Negre (Montsant) - augļains, vieglāks sarkanvīns, kas lieliski derēs ar putnu gaļu vai pastu.
- Bouquet d’Alella Blanc - svaigs un kraukšķīgs baltvīns, ideāls pie suši, baltās gaļas ēdieniem un salātiem.
- Gran Clot dels Oms Chardonnay - līdzsvarots, blīvs un krēmīgs baltvīns, kas labi sader ar zivīm, rīsu ēdieniem, suši vai baudīšanai kā izcils aperitīvs.
© Unsplash
Dzirkstošie vīni: svētku burbuļi katram dzīves mirklim
Brīžos, kad gribas radīt svētku sajūtu vai neesat pārliecināti, kādu vīnu izvēlēties, lieliska atbilde ir dzirkstošais vīns. Dzirkstošie vīni - sākot no šampanieša un Cava līdz Prosecco – iemieso svētku noskaņu, taču tie nav domāti tikai īpašiem brīžiem.
Galvenā atšķirība starp šiem vīniem slēpjas gan izmantotajās vīnogu šķirnēs, gan ražošanas metodē. Šampanietis (Francija) un Corpinnat (Katalonija) tiek gatavoti ar tradicionālo metodi - vīns otrreiz fermentējas pudelē, radot smalkus, noturīgus burbulīšus un bagātīgu garšu.
Savukārt Prosecco (Itālija) top ar Charmat metodi - otrreizējā rūgšana norit lielās nerūsējošā tērauda tvertnēs, radot vieglāku, aromātiskāku un nedaudz saldenāku dzirkstošo vīnu. Tāpēc Prosecco parasti ir augļaināks un vienkāršāks, kamēr Cava un šampanietis - strukturētāki, krēmīgāki un ar dziļākām garšas niansēm.
Kad izvēlēties dzirkstošo vīnu?
Dzirkstošais vīns ir pārsteidzoši daudzpusīgs. Kā aperitīvs- glāze atdzesēta cava vai šampanietis pirms maltītes - tas uzmundrina apetīti un rada svinīgu noskaņu. Piemēram, sausa Cava vai Corpinnat lieliski sader ar dažādiem ēdieniem - sākot ar siera plati un vieglām uzkodām līdz pat suši.
Pateicoties augstajam skābumam un burbuļiem, dzirkstošais vīns labi attīra garšas kārpiņas, tāpēc to var pasniegt pat ar ceptu vistu – burbuļi piešķirs arī vienkāršam ēdienam elegantu akcentu. Ja nezināt, ko izvēlēties, dzirkstošais vīns bieži būs droša izvēle, jo tas garšo gandrīz ikvienam un sader teju ar jebko.
Cava - Katalonijas lepnums:
Katalonijas dzirkstošais lepnums Cava piedāvā šampanietim līdzvērtīgu kvalitāti par draudzīgāku cenu. Ja vēlaties izsmalcinātus burbuļus nepārmaksājot par zīmolu, Cava būs gudra izvēle. Pieejami dažādi Cavas stili - no viegla Reserva līdz izturētam Gran Reserva -, tāpēc var atrast piemērotu variantu gan brančam, gan svinīgām vakariņām sveču gaismā.
No mūsu veikala iesakām:
- Avinyó Brut Reserva – eleganta Cava ar svaigu augļu buķeti, lieliski der kā aperitīvs vai svinībām.
- Oriol Rossell Brut Nature – maiga un zīdaina Cava, kas labi sader ar zivīm, pastu un dažādiem jūras ēdieniem.
- Avinyó Blanc de Noirs – klasiska Blanc de Noirs stila dzirkstošais vīns, krēmīga, daudzslāņaina garša ar ziedu aromātu.
- Duran Origin Gran Reserva – augstas kvalitātes, ilgi izturēta Cava ar smalkiem burbuļiem un izsmalcinātu, daudzslāņainu garšu.
© Unsplash
Sārtvīns jeb rozā vīns
Sārtvīns jeb rozā vīns ieņem vidusceļu starp sarkanvīnu un baltvīnu. To parasti gatavo no sarkanajām vīnogām, atļaujot sulai īsu laiku kontaktēties ar mizām, kas piešķir vīnam raksturīgo rozā nokrāsu. Īss macerācijas periods padara šos vīnus vieglākus, ar mazāk tanīniem nekā sarkanvīnos.
Parasti rosé vīnos sastopamas atsvaidzinošas sarkano ogu notis (zemenes, ķirši, upenes) ar sulīgu skābumu. Katalonijā rosé veido ļoti dažādas nianses - gan gaišākus un delikātus, gan intensīvākus un aromātiskākus - atkarībā no izmantotajām vīnogu šķirnēm un reģiona. Tos gatavo no vietējām šķirnēm kā Garnatxa (Grenache) un Monastrell un arī pasaules mēroga klasikas (Cabernet Sauvignon, Syrah u.c.).
Katalonijas rozā vīni bieži izceļas ar spēcīgu augļu buķeti un augstu skābumu, kas piešķir tiem īpašu svaigumu un daudzpusību. Augstais skābums un vieglais raksturs padara sārtvīnus par ideālu izvēli gan kā aperitīvu, gan maltītei ar Vidusjūras tipa ēdieniem - jūras veltēm, zivīm, viegli apstrādātu baltā gaļā vai salātiem.
No mūsu piedāvājuma iesakām:
- Bouquet d’Alella Rosat - sauss (bioloģisks) rozā vīns no 100 % Garnatxa Negra. Vīns lieliski sader kopā ar salātiem, maigajiem sieriem, pastu un zivs ēdieniem.
- Flor Mediterranea Rosat - biodinamiskās ražošanas, augļu rakstura rozā (100 % Garnatxa Negra. Šis dzīvīgais rosé pārsteidz ar krēmīgu vieglu ķermeni un to var baudīt gan kā aperitīvu, gan kopā ar vieglām uzkodām.
- Vola Vola Papallona Rosat - viegls augļains rozā (100 % Monastrell) ar atsvaidzinošu skābumu. Tajā sajūtamas sarkano ogu, arbūza un violetu ziedu nianses, kas lieliski piestāvēs viegliem makaronu vai risoto ēdieniem, zivīm un jūras veltēm.
© Pexels
Padomi, kā izvēlēties īsto vīnu
Ēdiens un pieskaņošana: Pievērsiet uzmanību tam, kādam ēdienam vīns tiks pasniegts. Vieglām, delikātām maltītēm (salāti, suši, jūras veltes, vieglas uzkodas) derēs gaišāks, vieglāks vīns - piemēram, baltvīns vai maiga stila sarkanvīns. Savukārt sātīgiem, krēmīgiem ēdieniem (steiks, medījums, sautējumi, pasta) piemērotāki būs pilnmiesīgi sarkanvīni ar izteiktiem tanīniem.
Sezona un temperatūra: Apsveriet gadalaiku un pasākuma raksturu. Vasarā un siltā laikā biežāk gribas labi atdzesētu, vieglu vīnu - baltvīnu vai dzirkstošo. Rudenī un ziemā biežāk tiek izvēlēts sarkanvīns vai ozolots baltvīns. Neatkarīgi no sezonas, vienmēr ir īstais laiks izmēģināt ko jaunu. Varbūt atklāsiet, ka Katalonijas Garnatxa sarkanvīns vai kraukšķīgs Xarel·lo baltvīns jums garšo visvairāk, vai varbūt sajūsminās Cava burbuļi.
Notikums un noskaņa: Piemērojiet vīnu notikumam un atmosfērai. Romantiskām vakariņām vai formālākam pasākumam bieži izvēlas klasisku sarkanvīnu vai izsmalcinātu dzirkstošo (piemēram, Corpinnat), kas piešķir notikumam eleganci.
Konsultācijas un degustācijas: Atcerieties, ka vīna baudīšana ir piedzīvojums. Ja neesat pārliecināti par izvēli, pajautājiet padomu mūsuveikala konsultantam, kas ieteiks labāko variantu Jūsu gaumei un situācijai. Iesakām arī apmeklēt vīna degustācijas, lai salīdzinātu dažādus vīnus un paplašinātu savu redzesloku. Ja vēlaties iegādāties vīnu mūsu veikalā un šaubāties par savu izvēli, aizpildiet aptauju, kas palīdzēs Jums noteikt, kuru vīnu labāk pasūtīt!
Secinājumi
Pareizā vīna izvēle nav precīza zinātne - tas ir patīkams garšas piedzīvojums. Galvenais ir saprast katra vīna veida specifiku un uzticēties savai gaumei, kā arī neaizmirst baudīt pašu procesu! Katras jaunas pudeles atvēršana ir iespēja atklāt ko jaunu.
Pie mums atradīsiet rūpīgi atlasītu Katalonijas vīnu izlasi - diženi Priorat un Montsant sarkanvīni, kraukšķīgi Penedès baltvīni, izsmalcināti Cava un Corpinnat dzirkstošie un augļainie sārtvīni.
Ienāciet un atklājiet Vidusjūras vīnu daudzveidību - iespējams, pie mums gaida jūsu nākamais iecienītais vīns. Tāpat aicinām uz mūsu rīkotajām degustācijām, lai mācītos un baudītu vīnu patīkamā atmosfērā.
Lai katra vīna glāze sagādā baudījumu un jaunas atklāsmes - priekā!
Rakstiskā satura autors Raim Catalan Wines © VISAS TIESĪBAS AIZSARGĀTAS.