Pāriet uz galveno saturu
  • LV
  • EN
Raim Catalan Wines
  • Home
  • Par mums
    • Katalonijas Garša
    • Vīna Reģioni & Vīnogu Šķirnes
  • Veikals
  • Blogs
  • Piegāde
  • Kontakti

Baltvīns. 5 Populārākie Mīti

4. marts, 2025 pl. 15:14, Nav komentāru

baltvini raim catalan wines

Bieži uzskatīts par delikātāku nekā tā sarkanais ekvivalents, tas ir bijis iecienīts dzēriens jau gadsimtiem ilgi. Tomēr, neskatoties uz tā popularitāti, pastāv virkne mītu un maldīgu uzskatu par baltvīnu, kas var mulsināt pat pieredzējušus vīna cienītājus.

Piemēram, tradicionālais noteikums “Baltvīns pie zivīm un sarkanvīns pie gaļas” mūsdienās vairs netiek uzskatīts par absolūto patiesību. Tie nav jāpasniedz ļoti auksti, kā arī tie nav baudāmi tikai ar zivju vai jūras ēdieniem, un tas nav vienmēr "balts".

Šajā rakstā aplūkosim dažus no izplatītākajiem mītiem par baltvīnu.


Mīts #1. Baltvīns vienmēr ir salds

Viens no izplatītākajiem mītiem par baltvīnu ir tas, ka tas vienmēr ir salds. Lai gan ir taisnība, ka dažiem baltvīniem, piemēram, Riesling un Muscat, dabiski piemīt saldāks profils, ir arī daudzas citas šķirnes, kas nebūt negribas apzīmēt kā saldas.

Piemēram: Chardonnay, Sauvignon Blanc vai ikoniskā Katalonijas vīnogu šķirne Xarel·lo ir tikai daži piemēri sausām baltvīna šķirnēm, kurām gandrīz nav salduma nošu.


onna xarello raim catalan wines

Mīts #2. Baltvīns jāpasniedz ļoti auksts

Lai arī baltvīnus parasti pasniedz vēsākus nekā sarkanvīnus, to pasniegšana ļoti aukstā temperatūrā var faktiski vājināt tā garšu, aromātiskās īpašības un smalkākās nianses, atstājot mazāk baudāmu pieredzi.

Ideālā temperatūra baltvīnam atšķiras atkarībā no stila: vieglie baltvīni ar augstu skābumu vislabāk tiek pasniegti auksti (ap 7-10°C), bet pilnmiesīgāki baltvīni ir baudāmi starp 10-13°C.


Mīts #3. Baltvīnu nevar novecināt kā sarkanvīnu

Baltvīni ir vieglāki, jo tie neiet cauri tipiskam macerācijas procesam kā sarkanvīni. Tomēr tas nenozīmē, ka baltvīni netiek pilnvērtīgi novecināti. Patiesībā daži baltvīni ir zināmi ar to, ka tie ar laiku uzlabojas, attīstot sarežģītas garšas un bagātīgas tekstūras.

Ja vīnogu šķirne ir jaudīga, baltvīns var būt tikpat spēcīgs kā sarkanvīns. Tas ir pilnvērtīga baltvīna, kas izgatavoti no Macabeu un Picapoll šķirnēm, tipiskām DO Pla de Bages vīna reģionā Katalonijā, gadījums. 


vīna izturēšanas mucas raim catalan wines

Mīts #4. Baltvīns nevar labi saderēt ar bagātīgiem ēdieniem

Vēl viens mīts, kas bieži dzirdams, ir tas, ka baltvīns ir pārāk viegls, lai saderētu ar bagātīgām maltītēm. Patiesībā baltvīns var lieliski papildināt dažādus ēdienus, tostarp krēmīgus makaronus, ceptu vistu vai jūras veltes. Galvenais ir izvēlēties pareizo vīnu, lai līdzsvarotu jūsu ēdiena garšas.

Piemēram, novecināta Garnatxa Blanca no DO Terra Alta lieliski saderēs ar putnu gaļu, savukārt ass Xarel·lo bagātinās sātīgus kazas siera salātus.


Mīts #5. Baltvīns ir tikai vasarai

Baltvīns, tāpat kā rozā vīns, bieži tiek saistīts ar siltu laiku un vasaru, taču tas nenozīmē, ka tas ir tikai sezonāls dzēriens. Patiesībā daudzi baltvīni ir perfekti baudīšanai visu gadu.

Piemēram, bagātīgs, ozolkoka mucās noturēts Macabeu var būt komfortabla izvēle jebkurai rudens un ziemas maltītei, savukārt kraukšķīgais Xarel·lo var papildināt vieglākus ēdienus visa gada garumā. Tāpēc nebaidieties ieliet glāzi baltvīna pat tad, kad snieg. :)


sanmarti atles macabeu raim catalan wines

Secinājums

Baltvīna jomā ir daudz mītu un maldīgu priekšstatu, taču patiesība ir tāda, ka baltvīns var būt tikpat dažāds, sarežģīts un baudāms kā sarkanvīns. Neatkarīgi no tā, vai dodat priekšroku kam atsvaidzinošam un kraukšķīgam vai pilnvērtīgākam un noturētākam, ir daudz lielisku baltvīnu, kas ir piemēroti katram mirklim un katrām garšu kārpiņām. 

Apskatiet mūsu vīna e-veikalu, lai atrastu augstvērtīgus baltvīnus no Katalonijas, kas izgatavoti no labākajām vietējām šķirnēm - iespējams atklāsiet jaunu iecienītāko dzērienu!

Priekā! 🍷



Rakstiskā satura autors Raim Catalan Wines © VISAS TIESĪBAS AIZSARGĀTAS.





Nav komentāru

Komentēt







Jaunākie ieraksti

  • Cava vīnogu šķirnes: tradīcija un sarežģītība dzirkstošajā vīnā
    9 jūn, 2025
  • Baltvīns. 5 Populārākie Mīti
    4 mar, 2025
  • Labākie veidi, kā mājās glabāt vīnu
    20 dec, 2024
  • Latvija ārzemnieku acīm: 10 lietas, kas padara šo vietu unikālu
    18 nov, 2024
  • Prosecco, Champagne vai Cava?
    7 okt, 2024
  • Iepazīsties! Viens no katalāņu vīna reģioniem: D.O. Empordà
    9 sep, 2024
  • Kas ir augstas kvalitātes vīns?
    1 aug, 2024

Padalies, kādas tēmas vēl tu vēlētos lastīt blogā!

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.

  • Vīnu Veidi & Termini
  • Piegāde
  • Privātuma Politika
  • Lietošanas Noteikumi
  • Kontakti

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKOS DZĒRIENUS IR AIZLIEGTS PĀRDOT, IEGĀDĀTIES UN NODOT NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM!
IR AIZLIEGTS PIEGĀDĀT (IZSNIEGT) ALKOHOLISKOS DZĒRIENUS NO PULKSTEN 22:00 LĪDZ 8:00!


A. Čaka iela 136 1C, Rīga LV-1012
+371 2024 66 77
[email protected]  
 
 
© 2023 | SIA Raim Gourmet | Visas tiesības aizsargātas.