Pāriet uz galveno saturu
  • LV
  • EN
Raim Catalan Wines
  • Home
  • Par mums
    • Katalonijas Garša
    • Vīna Reģioni & Vīnogu Šķirnes
  • Veikals
  • Blogs
  • Piegāde
  • Kontakti

Cava vīnogu šķirnes: tradīcija un sarežģītība dzirkstošajā vīnā

9. jūnijs, 2025 pl. 21:18, Nav komentāru

Cava Vīnogu Šķirnes Blogs Raim Catalan Wines

Slavena ar savu eleganto struktūru un sarežģīto buķeti, Cava savu raksturu lielā mērā ir ieguvusi pateicoties tradicionālajai metodei, kas ir pamatā tās identitātei kā augstas kvalitātes dzirkstošajam vīnam.

Taču to, kas patiesi definē Cava ārpus ražošanas tehnikas, ir vīnogu šķirņu izvēle – tas piešķir autentiskumu un stipru vietējo raksturu, kas to atšķir no tās ziemeļu brāļa – Šampanieša.

Galvenokārt ražota Katalonijas Penedès reģionā, šīs ir vīnogu šķirnes, kas padara Cava par unikālu dzirkstošo vīnu:


1. Tradicionālās baltās vīnogas


Klasiskā Cava galvenokārt tiek ražota no trim vietējām baltajām vīnogu šķirnēm, katrai no kurām ir būtiska nozīme tradicionālajā maisījumā:


Macabeu

Izcelsmes vieta – Penedès reģions Katalonijā. Macabeu tiek uzskatīts par Cava mugurkaulu, sniedzot svaigumu, sabalansētu skābumu un delikātas aromātiskās notis klasiskajā cuvée.

Macabeu raksturojums:

  • Vidēja izmēra ogas ar biezu mizu un cieši sakārtotiem ķekariem.
  • Šķirne, kas nogatavojas vēlu, dod līdzsvarotus, augļainus vīnus ar labu potenciālu novecināšanai.

Macabeu loma Cava ražošanā:

  • Parasti tiek izmantota tradicionālajā maisījumā kopā ar vietējām šķirnēm Xarel·lo un Parellada.
  • Piešķir dzīvīgumu, svaigumu un augļainumu.


Xarel·lo

99% šīs šķirnes vīna dārzu atrodas Penedès reģionā. Xarel·lo piešķir Cava aprises un struktūru, palielina tās noturību un nodrošina līdzsvaru ilgstošai novecināšanai.

Xarel·lo raksturojums:

  • Kompakti ķekari ar vidēja izmēra ogām ar biezu mizu.
  • Vidēji agra pumpurošanās un nogatavošanās; bagāta ar cukuriem un augstu alkohola saturu.

Xarel·lo loma Cava ražošanā:

  • Vīndari novērtē šo šķirni, jo tā piešķir augsnes notis un dzīvīgu skābumu, bagātinot un paildzinot vīna dzīvi.
  • Ilgi nogatavinātās Cava šķirnēs Xarel·lo daudzums nosaka cuvée līdzsvaru.


Cava Baltās Vīnogu Šķirnes Raim Catalan Wines

Parellada

Audzēta Katalonijas ziemeļu Penedès daļā, Parellada ir viegla un delikāta šķirne, kas piešķir tradicionālajam maisījumam smalkumu un eleganci. Tā vislabāk aug augstākos reģionos, dodot aromātiskus vīnus ar labu novecināšanas potenciālu.

Parellada raksturojums:

  • Vidēja izmēra ogas, agra pumpurošanās un ļoti vēla nogatavošanās.
  • Kaut gan tā pielāgojas dažādiem augsnes veidiem, ģeogrāfiski augstākos reģionos tā dod labākas kvalitātes vīnus ar ideālu skābumu un sarežģītību.

Parellada loma Cava ražošanā:

  • Ražo labi strukturētus, augļainus un elegantus vīnus.
  • Piešķir Cava smalkumu, maigumu un dzīvīgumu.


2. Atļautās sarkanās vīnogas

Rožainās Cava (Cava Rosat) vai Blanc de Noirs stila Cava gadījumā tiek izmantotas šādas sarkanās šķirnes:


Garnatxa

Ar spilgtām sarkano ogu notīm Garnatxa piešķir raksturu un apaļumu rožainajiem Cava vīniem, bagātinot to krāsu un augļaino izteiksmi.

Garnatxa raksturojums:

  • Agra pumpurošanās un vēla nogatavošanās. Vidēji lieli, nedaudz kompakti ķekari ar plānu mizu.
  • Ar augstu alkohola potenciālu un labu novecināšanās spēju. Rozā Cavas ražošanai ražas vākšanai jānotiek agrāk kā baltajām Cava.

Garnatxa loma Cava ražošanā:

  • Izmanto gan baltajām, gan rozā Cava, taču biežāk mazās devās rožainajiem vīniem – vismaz 25% bāzes vīnā.


Cava Sarkanās Vīnogu Šķirnes Raim Catalan Wines

Trepat

Izcelsmes vieta – Conca de Barberà reģions Katalonijā. Ideāli piemērota rožainajai Cava, Trepat piešķirot elegantu augļu aromātu, sabalansētu skābumu un pikantas nianses.

Trepat raksturojums:

  • Kompakti ķekari ar lielām ogām un salīdzinoši biezu mizu, agra pumpurošanās un vēla nogatavošanās.
  • Raksturīgas sarkano augļu notis – zemenes, avenes un ķirši.

Trepat loma Cava ražošanā:

  • Ideāla šķirne spilgti iekrāsotai, ar mērenu alkoholu un maigām tanīna notīm bagātai rozā Cavai.
  • Piešķir maisījumam eleganci, smalkumu un kompleksu aromātiku.


Monastrell

Galvenokārt izmanto rozā Cavas ražošanā, Monastrell piešķir bagātību, krāsu un izteiksmīgāku raksturu. Tā sniedz spēcīgākas augļu notis, sabalansētu alkohola-skābuma līmeni un labu potenciālu nogatavināšanai.

Monastrell raksturojums:

  • Vidēja izmēra vīnogas ar lielām, biezām ogām.
  • Vēla pumpurošanās un nogatavošanās, juīga pret sausumu, vislabāk aug kaļķainās augsnēs ar ierobežotu, bet regulāru mitruma padevi.

Monastrell loma Cava ražošanā:

  • Lai gan galvenokārt izmanto rožainajā Cava, Monastrell tiek iekļauta arī baltajā bāzes vīnā, piešķirot tam alkohola saturu un mērenu skābumu.


Cava Starptautiskās Vīnogu Šķirnes Raim Catalan Wines

3. Starptautiskie papildinājumi

Lai palielinātu kvalitāti un daudzveidību, Cava ražošanas padome ir atļāvusi izmantot divas starptautiskas šķirnes:


Chardonnay

Kopš 1986. gada atļauta Cava ražošanā, Chardonnay piešķir bagātību, eleganci un labu novecināšanas potenciālu. Īpaši izplatīta Gran Reserva stila Cava, tā dod noturību un smalkus aromātus.

Chardonnay loma Cava ražošanā:

  • Liela noturība mutē, ar izteiktu aromātiku un augstu alkohola saturu.
  • Vīna ražošanai vīnogas jāvāc agri, ņemot vērā to augsto cukura saturu.


Pinot Noir

Kopš 1998. gada akceptēta Cava ražošanā. Pinot Noir piešķir eleganci, struktūru un dziļumu, jo īpaši rožainajām un premium Cava. To var vinificēt gan kā Blanc de Noirs, gan kā Rosé.

Pinot Noir loma Cava ražošanā:

  • Piešķir augļainumu, aromātu, uzlabo burbuļu struktūru un putas glāzē.
  • Nodrošina ilgstošu pēcgaršu un smalkas aromātiskās notis.


4. Atšķirība starp Cava un Šampanieti

Būtiska atšķirība starp Cava un Šampanieti ir klimats un teruārs, pie kā pielāgojušās vīnogu šķirnes:

Šampanieša kontinentālais klimats ar skarbām, aukstām ziemām kontrastē ar Vidusjūras apstākļiem Katalonijas Penedès reģionā – ar mērenām lietusgāzēm, sausām vasarām un maigiem ziemas periodiem.

Tomēr tieši unikālais vietējo un starptautisko vīnogu šķirņu maisījums piešķir Cava tās izteiksmīgo raksturu – kā dzīvīgam, augstas kvalitātes dzirkstošajam vīnam, kāds tas ir šodien.



Rakstiskā satura autors Raim Catalan Wines © VISAS TIESĪBAS AIZSARGĀTAS.





Nav komentāru

Komentēt







Jaunākie ieraksti

  • Cava vīnogu šķirnes: tradīcija un sarežģītība dzirkstošajā vīnā
    9 jūn, 2025
  • Baltvīns. 5 Populārākie Mīti
    4 mar, 2025
  • Labākie veidi, kā mājās glabāt vīnu
    20 dec, 2024
  • Latvija ārzemnieku acīm: 10 lietas, kas padara šo vietu unikālu
    18 nov, 2024
  • Prosecco, Champagne vai Cava?
    7 okt, 2024
  • Iepazīsties! Viens no katalāņu vīna reģioniem: D.O. Empordà
    9 sep, 2024
  • Kas ir augstas kvalitātes vīns?
    1 aug, 2024

Padalies, kādas tēmas vēl tu vēlētos lastīt blogā!

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.

  • Vīnu Veidi & Termini
  • Piegāde
  • Privātuma Politika
  • Lietošanas Noteikumi
  • Kontakti

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKOS DZĒRIENUS IR AIZLIEGTS PĀRDOT, IEGĀDĀTIES UN NODOT NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM!
IR AIZLIEGTS PIEGĀDĀT (IZSNIEGT) ALKOHOLISKOS DZĒRIENUS NO PULKSTEN 22:00 LĪDZ 8:00!


A. Čaka iela 136 1C, Rīga LV-1012
+371 2024 66 77
[email protected]  
 
 
© 2023 | SIA Raim Gourmet | Visas tiesības aizsargātas.